Om oss

Ab Foto Elite Oy är ett litet familjeföretag som Anja och Gunnar Westerlund köpte år 1952. År 1957 flyttade de företaget till det nybyggda Cityhuset, Storgatan17, var företaget fortfarande verkar. Idag är det sonen Kaj Westerlund, dottern Pippi Westerlund och hennes son Ivar Rosenberg som betjänar er. Vi lagar fotografier från digitalt format och även från filmrullar. Vi fotograferar passbilder (för pass, körkort, ID-kort mm.) Man får också från oss arbetsplatskort. Vi säljer kameror, fotoalbum, ramar, stativ, kameraväskor, batterier mm.

Pippi Westerlund

Ivar Rosenberg

Kaj Westerlund

Vår historia

Jeppis weekly 9.3.2017

En livsstil för flera generationer Anja och Gunnar Westerlund övertog 1952 Fotografi Atelier Elite, som företaget då hette, av den tidigare ägaren. Då fanns fotostudion på sjunde våningen i Armirohuset i Jakobstad. Även om det fanns en så kallad gallerhiss i huset var det inte många som vågade använda den. Kunderna fick motion då de trappade upp till sjunde våningen. – Mamma lotsade dem ner tillbaka med hissen, berättar dottern Pippi och tillägger att mamma Anja ännu i dag vid 88-årsålder regelbundet tittar in i affären. I april 1957 stod Cityhuset klart. Makarna Westerlund var de första som flyttade till Kyrkogatan 6. Drygt fyrtio år senare förstorades Foto Elite.

Syskonen Kaj och Pippi har sedan barnsben på olika sätt deltagit i företagsverksamheten. – År 1978 blev en milstolpe. Då började vi göra färgbilder, berättar Kaj som inledde sitt heltidsjobb inom företaget följande år. Gunnar Westerlund var på flera sätt en föregångare. Redan på 1960-talet hade han investerat i en maskin som framkallade både svartvita fotografier och filmer. I samband med övergången till färgfoton var han också ute i god tid med eget laboratorium. – Pappa, som gick bort 2002, var alltid mån om att vara med från början. Han var intresserad av nyheter och utvecklingen inom branschen, säger Pippi som började arbeta i familjeföretaget 1985.

Digitalt tog över Digitaliseringen i början av 2000-talet innebar en stor milstolpe för Foto Elite. Men enbart fördelar med digitala bilder ser Pippi Rosenberg inte. – Tyvärr sparar många fotona till exempel i dator. Där har de sällan evigt liv. Därför rekommenderar jag att man också låter göra papperskopior av sina viktigaste foton, säger hon. – Vi gör pappersbilder av kamera- och telefonfoton samt foton i läsplattor och på externa hårddiskar. Fördelarna med digitala kameror är bland annat att intresset för fotografering har ökat lavinartat och att den som fotograferar ser bilderna genast. Samtidigt ligger en stor skillnad i att man med kamerafilm komponerar bilderna genast då man fotograferar. – Den som använder kamera med film i stället för en digital kamera fotograferar helt enkelt med mer eftertanke, konstaterar Pippi. – Vi har ännu många kunder som använder kamera med film som ska framkallas. Men det finns också många yngre personer som inte ens har en aning om vad det innebär, tillägger hon och ler.

Servicen är A och O Passfotograferingen har alltid utgjort en betydande del av Foto Elites verksamhet. Men när det gäller passfoton har utvecklingen också gjort sitt. – Det har förändrats mycket sedan polismyndigheterna införde nytt system. Numera sänder vi alla passfoton digitalt direkt till polisen och kunden får ett lösenord som hen ska använda i sin passansökan. Passfotograferingen och ansökan går betydligt enklare och snabbare i dag än för några år sedan, säger Kaj. Fotoböcker är en av specialiteterna för Foto Elite. Kaj Westerlund visar en fotobok med vackra färgbilder. – Vi har gjort fotoböcker i drygt tio år och använder ett halvmatt, ganska tjockt papper av hög kvalitet som ger en fin lyster i bilderna. I affären finns också en massa olika produkter till salu, bland annat kameror, kameraväskor, stativ, album, ramar och minneskort. Och naturligtvis filmrullar. Små specialaffärer inom foto-branschen är inte så vanliga längre. – Att ge kunderna god service är viktigt för oss. Det är svårt att konkurrera med de stora affärskedjorna, men servicen är ett av våra trumfkort. Under hela året kommer Foto Elites 60-årsjubileum att uppmärksammas på olika sätt, till exempel med nya erbjudanden varje månad. – Utvecklingen de senaste tjugo åren har gått i snabb takt. Vad nästa steg blir är svårt att sia om, men vi följer, precis som vår pappa, med utvecklingen inom branschen och ser med tillförsikt framåt.

Text och foto:

Margaretha Sundkvist

I vår har det gått 60 år sedan Foto Elite öppnade i Cityhuset. Syskonen Pippi Rosenberg och Kaj Westerlund går i sina föräldrars fotspår och Pippis son Ivar praktiserar inom familjeföretaget. Pippi Rosenberg och Kaj Westerlund vid den så kallade fotokiosken där kunderna själva kan beställa papperskopior av sina digitala fotografier. ”Tyvärr sparar många fotona endast till exempel i dator. Där har de sällan evigt liv. Därför rekommenderar jag att man också låter göra papperskopior av sina viktigaste foton.”